Kamilla Sajetz Mathisen
Kamilla Sajetz Mathisen er kjent for sine skulpturer og installasjoner som oftest involverer keramiske materialer. Etter at Kamilla hadde uttrykt interesse for å jobbe med oss, forventet vi kanskje å besøke henne på verkstedet og se på flere rare skulpturer, der hun utforsker menneskets natur og vårt forhold til naturen og verden.
Vi ble veldig overrasket da hun inviterte oss til skogen der hun jobbet med en av sine installasjoner.
Da vi ankom stedet, var vi umiddelbart imponert over den vakre naturen rundt oss. Skogen var full av liv, og trærne strakte seg opp mot himmelen. Midt i dette idylliske landskapet fant vi Kamilla og hennes datter som holdt på å montere installasjonen.
Installasjonen består av kuler laget av pil som Kamilla heiser opp på tråder og monterer på grener høyt opp i trærne. Store og små kuler hengte i ulike høyder og svevde rundt i vinden. De lignet litt på en organisk versjon av modeller av solsystemet vårt, med planeter og måner som går i bane rundt hverandre.
Hun er en intuitiv kunstner som får et bilde eller en ide i hodet og jobber med å gjøre den til virkelighet, denne intuitive tilnærmingen kommer som oftest før konsepter og et eventuelt budskap.
Installasjonen hun jobbet med, er en forlengelse av et pågående prosjekt som foregår på uteområdet til Hamsunsenteret i Nordland, i skogen mellom bygget og havstrømmen ”Glimma”. Prosjektet, som har fått navnet ”Mysterier” vil bestå av flere temporære stedsspesifikke installasjoner i naturmaterialer og keramikk. Det tar utgangspunkt i skogen selv, og har sirkelen og sfæren som grunnform. Prosjektet er løst basert på Hamsuns forfatterskap, hans forhold til naturen og til det ubevisste sjeleliv. Målet er å skape undring, og vekke nysgjerrighet og interesse både hos besøkende ved senteret, samt hos lokalbefolkningen og tilreisende som bruker området som tur- og rekreasjonsområde. Installasjonenes natur gjør at de må oppsøkes og oppdages, og at de også kan forbigås. De skal ikke gripe inn i de besøkendes naturopplevelse på en invaderende måte. De lages for å kunne vare opp til ti år, men lar seg også fjerne uten å sette spor i natur og landskap. Prosjektet "Mysterier" åpnes i Hamarøy 3. juni i år.